Mode.

När jag känner att jag inte är så peppad på vad jag ska ha på mig så brukar jag läsa sofi fahrmans blogg. Tycker det är en bra bild-blogg. Hon skriver inte så mycket utan visar mer bilder och var hon köpt de kläder hon har på mig. Just nu känner jag mig taggad till imorgon för jag och hanna ska till väla. Annars om dagarna går jag bara runt i mina ridkläder eller om jag jobbar mina jobbkläder, inte mycket mode där inte. Jag länkar sofis blogg här om ni känner er lite oinspirerade.

http://bloggar.aftonbladet.se/sofissnapshots/


Jag tycker om färgerna i år.

Dagens väder.

Idag har det varit underbart väder, dock blåsigt. Men soligt och över 10 grader, dagens ridpass gick jättebra. Magneten gick utan sitt ridtäcke och var nöjd och glad. Jag har som sagt aldrig kunnat sitta ner i hans trav för han har stooooor och skuuuumpig trav. Men idag kunde jag det och när han gick ihop ordentligt så var det tillochmed lite bekvämt. Han travade runt som en liten ponny. Sen hade vi tagit fram ett kryss och en liten mur. På ena hållet hoppade han muren utan problem men det var lite läksigt på andra hållet men han hoppade högt och fint över.

Jag blir alltid lite små kär när det är såhär fint och mysigt väder och imorgon skulle det bli sju grader men jag tror det blir varmare än så. Eller så känns det varmt för att vi har haft kyla innan. Dock gillar jag inte att vi ena dagen kan rida utan jacka och sen dagen efter så snöar det. Vädret får bestäma sig.

Monté

Jag kom på igår att jag skrev att jag skulle på monté idag, sen kom jag på att ni kanske inte vet vad det är. Så jag ska försöka förklara. Det finns som sagt trav, att köra travhäst, att hästen springer bakom en vagn som kallas sulky. Då sitter kusken (föraren) bakom hästen och kör. Sen finns det galopp där hästen galopperar snabbt men det sitter en ryttare på. Sen finns det då monté som är att hästen springer fort och ryttaren sitter ovanpå. Jag kan förklara hur det går till innan lopp och under lopp, baserat på min egen erfarenhet och utefter vad som hände idag. Jag och Lina kom till banan och sen fick hon väga in. När man väger in så tar man med sig alla saker man ska ha på hästen och sig själv, dock inte träns och benskydd. Detta gör man för att när man har tävlat så ska man ha ungefär samma vikt som innan man började så man inte tar av saker innan loppet som gör det lättare för hästen att springa. Sen gick vi vidare till boxarna för att göra i ordning hästen, efter  lite pysslande med Jazzman som hästen heter så fick Lina och Jazzman gå ut och värma. Värma är att man värmer upp hästen så den blir varm och mjuk i leder och kropp. Sen var det dags för defilering, det är när hästarna för det specifika loppet visar upp sig för publiken och de blir varma i kroppen precis innan loppet. Dagens lopp startades på volt vilket innebär att hästarna springer på volter innan starten. Man kan även ha autostart som innebär att hästarna startar efter en bil som kör framför i starten. Loppet varade i 2140 m och först häst i mål vinner. Det var lite om Monté, vill ni lägga till mer eller rätta något som jag inte skrivit rätt så säg till.

'
Jag laddar upp en bild på dagens ekipage (lånad av Lina som rider), dock är bilden sen i sommras, men ni ser hur det ser ut.

Bilder.


Här kommer lite bilder som jag äntligen lyckts ladda upp. Imorgon blir det en runda till halmstad för lite monté. Ni får bilder från det sen i veckan.



Bilder och sånt.

Jag har inte kunnat blogga sedan i kanske måndags för att min dator har bestämt sig för att ta livet av sig. Helt plötsligt när jag håller på och ladda upp bilder så dör datorn och går inte att sätta igång igen. Jag hoppas jag hinner skriva detta inlägg innan den dör.

Jag vill självklart gratta Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till deras lilla dotter. Royalist eller inte alla känner vi väl gläjde för att allt gick bra. Som lite smyg feminist så är jag glad att det kommer bli två drottningar vid tronen på raken. Go Kvinnor.

Jag har äntligen laddat in bilderna i datorn men nu är bilderna för stora... Någon som vet hur man gör dem mindre? Ni får nöja er med en bild på Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Tills jag har fixat detta...

Tolouse.

Jag tänkte berätta lite om min kanin. Han heter Tolouse och är ungefär ett år. Jag kallar honom för tulle, tullie,tusse, nisse m.m kärt barn har många namn. Han är brun och vit och en super söt kanin. Jag ställde ut honom i september förra året på en keldjursutställning. Domarna tyckte han var jättesöt och han vägde om sig tre gånger innan han var nöjd. Fåfäng eller vad. Min bror lärde honom ett trick, det funkar så att om man håller upp honom framför näsan och säger puss så får man en puss på näsan. Vet inte hur min bror lyckades med det men det är en liten kul grej. Han och min bästa vän hannas kanin ska få ungar till sommaren så håll ut alla som letar efter en supersöt kanin.






De svartvita bilderna är ifrån när han var tre månader och de i färg är från i höstas :).

Vattenledningarna

Jag hade som kännt en vattenläcka i min box för kanske två veckor sen. Igår hade vattenledningen till vattenkoppen töat så det droppade vatten igen! Tycker det känns lite osäkert att ha magneten i boxen när det är tredje vattenskadan i stallet på kanske två veckor. Det var även en annan häst som hade en vatteläcka. Han har bytat box helt. Sen fryser ju vattnet i hagarna så hästarna står utan vatten om dagarna för att det fryser på nätterna. Vi håller på att fylla på dem igen men på morgonen är det fruset igen...

"En mild vinter utan snö är värdelöst. Hagarna blir så leriga och söndertrampade att det är med magknip man släpper ut hästarna. Men, det finns en fördel med en mild vinter.

Man slipper nämligen oroa sig för att vattnet ska frysa i hagen. Hur gör ni när det fryser till ordentligt, hur fixar ni så att era hästar får tillgång till vatten i hagarna?"

http://equipage.se/item/1299-hur-fixar-ni-vattnet-i-hagarna

Jag håller med skribenten, vad är bäst en kall vinter där det är halt och snöigt eller en vinter där det är lerigt och halt? Hur gör ni med vattnet till era hästar och har ni haft liknande vattenläckor?

Ponnyakuten.

Jag har nu tittat på ponnyakuten. Jag är på avsnitt fyra nu, medan på tv är de på 6:e avsnittet. Det känns bra att ligga lite efter så kan jag se avsnitten när jag vill och behöver inte vänta sålänge. De tränade mycket nh, eller frihetsdressyr som tobbe larsson kallar det. Jag blir taggad att själv träna. Så imorgon ska jag ner i ridhuset och försöka lära magneten lite hyfs.. Han kan lite men tröttnar rätt fort. Han följer efter mig och springer efter mig och backar och flyttar sig åt sidan. Men det finns så otroligt mycket att lära sig. Tex så följde tobbes häst Nicke efter honom även om de var folk som klappade honom, det hade magneten verkligen inte gjort han hade stått kvar och kanske tittat på mig.  Tränar ni mycket nh med era hästar?

Bilden är från första gången jag ställde ut magneten.

Grammisgalan

Nu har jag längtat länge efter grammisgalan. Jag måste dock säga att jag är väldigt besviken på mellansnacket av Ola Salo. Jag var inte med från början där han kanske förklarade vad han håller på med. Själv tycker jag bara det är förvirrande, det är inte kul och inte har det någon poäng. Jag har för mig att Ola gillar att byta scenkläder, det utför han bra ikväll. Men annars finner jag ingen poäng i det, synd för jag gillar Salo annars. Jag hejar på Veronica Maggio som än så länge vunnit årets kompositör och årets pop (right). Way to go Veronica!

Vila.

Nu har jag pratat med experten om vad jag ska göra med magneten eftersom han varit snorig i två veckor nu. Så nu blir det vila och att endast skritta i en vecka sen får jag prova och se om han snorar annars blir detsamma i ytterligare en vecka. Börjar bli trött på det nu, vill hoppa men det går inte.

Imorgon är det alla hjärtans dag. Även om jag är singel och har varit det i x antal år så får jag fira det med mina andra tre killar. Mille, Maggie och tulle. Låter som om det kan bli en bra dag ändå. Mina föräldrar träffades också för 20 något år sedan.

Glad alla hjärtans dag alla där ute i cyberspace!

Kamera.

Igår var jag och storshoppade. Jag har haft en canon eos 400d som jag fick 2007. Och har på senaste kännt att den inte håller måttet längre. Så igår var jag och köpte mig en ny. Det blev canon eos 600d. Det är verkligen en jätteskillnad och jag är så nöjd så det finns inte. Så idag skulle jag såklart testa den hos hästarna. Jag var inte där förrän vid halv sex eftersom jag var och kollade och fotade mina syskon när de tränade thaiboxning. Hela familjen var med i stallet, först fick martin rida magenten. Båda var jätteduktiga. Sen satt jag upp och red en kort stund. Bilder kommer jag lovar, jag är bara så seg på att ladda in dem i datorn. Men jag utlovar en bildbomd snart. Pappa fotade när jag red, det var mörkt inne i ridhuset även när det var tänt så bilderna blev sådär men ändå inte så suddiga att man inte såg något. Jag är nöjd! Tänk bara hur de kommer se ut sen när de är ljus, åh jag är så spänd och längtar tills vi ska ha löshoppning i stallet igen. Jag tar nog med kameran imorgon eftersom jag kan åka ut när det är ljust då efter jobb. Extra skönt är det att det är ljust så länge nu också.

Skillnaden.

Jag tänkte fortsätta lite i temat ridtravare och försöka få bort de dåliga ryktet som travarna har. Jag har letat upp lite bilder och tänkte se om ni ser skillnaden, vilka/vilken är travaren och vilken/vilka är det inte.









Är det helt uppenbart eller var det lite klurigt?

Ridtravare.

Jag skulle vilja berätta lite om ridtravare. Nu för tiden så är denna häst inte så uppskattad (då äger man inte denna häst om man tycker så). Tyvärr så har ryktet för travarna dragit ner så mycket att när personer frågar mig var magenten är för häst och jag säger att han är travare så måste jag bortförklara det så mycket för att det inte ska få bilden av att han är en häst som är mager, trött och endast slängtravar. När de sen frågar om han kan galoppera så blir jag nästan förbluffad. Det är väl klart att han kan galoppera det är inte så att bara för att de har gått trav så kan han inte galoppera. Han har svårt i högervarv, men det är för att de springer lopp i vänstervarv och därför går vänster. Men om jag rider ihop honom så märks det inte. Finns det någon som frågar en fullblodsägare om deras häst kan trava?

Jag ska rada upp en del av de "problem" jag har med magenten. Endast för att pogentera att det inte har med att han är travare utan för att han inte är avlad till att kunna göra det lika bra.

1. Han hoppar inte så högt.
Han är inte avlad till det,  sen stoppar jag honom lite med min hopprädsla. Finns det ett halvblod som travar snabbt?

2. Han har mycket nerver.
Ja, men det är för att han har tävlat i trav och det är en stressig miljö. Så fort jag är lugn så blir han lugn. Vilken häst har inte nerver?

3. Han är inte så bra på dressyr.
Han är bra, men inte briar bra. Detta beror inte alls på att han är travare utan på att jag inte har kunskapen att lära honom.


Dessvärre säger jag det att jag har hellre en travare som man får jobba med och som ibland bara vill springa än ett perfekt halvblod. Om vi bortser från märket och bara ser till hästen så har travare samma skelett och anatomi som fullbloden och halvbloden. De är som att vi människor är byggda på olika sätt inte ser vi sämre på vissa människor för att de är korta, långsamma eller långa. 

När det kommer till priser så är det skrämmande på skillnaden. En travare kan köpas för cirka 8000-10.000 kr. Beroende på ålder och vad den kan. Ett halvblod ligger på ca mellan 30.000- 100.00 också beror priset på vad den kan och ålder. Även travare som inte ens har gått i travet hamnar vid dessa låga priser just för att de är av rasen varmblod. Det är sorligt att de som ska sälja sina hästar direkt måste förklara att "hästen kan hoppa högt" och "den har lätt för galoppen" och "den ser inte ut som en travare". Vi måste förbättra synen på travarna för de är fantastiska hästar som helt hamnat på fel sida.

Kallt.

Var kom kylan ifrån? För en månad sen var det plus sju nu är det minus 11! Det är inte roligt att rida eller pyssla med hästarna när man fryser hela tiden. Jag har utsläpp imorgon så jag ska ta på mig alla varma kläder jag kan hitta.

Jag funderar på att byta bloggsida, jag tycker inte blogg.se är så bra. Eller så är det jag som är dålig på att få sidan att bli min egen. Men jag kommer meddela om jag ändrar.

Kaos i stallet.

Idag i stallet så hade magentens vattenkopp frusit så jag satt in vattenhinkar och åkte till jobb. Under tiden jag jobbade och utan min vetskap tack och lov(jag hade fått panik) så hade en vattenledning i magnetens box gått sönder så det hade sprutat vatten i hela boxen. Det hade tydligen varit så mycket vatten att de fått tömma hela boxen och skopa ut vatten och sen lägga in spån och ny halm. Tur att det inte hände under natten, speciellt nu när det fryser så fort. Stackars mageneten han måste frusit något fruktansvärt om hovarna. Men nu har de fixat ledningen men ändå ska det komma en man och kolla till den imorgon, får verkligen inte hoppas att det händer igen.

Jag är sugen på att köpa färgglada benlindor och schabrak. Men jag vet inte vilken färg. Sen tänker jag om det är bättre att köpa ponnylindor. De är ju kortare så det låter som om det är lättare att linda med. Men sen får de inte bli för korta. Någon som har ponnylindor till sin häst?



www.hooks.se


Fint va :). Men vilken färg?

Ponnyakuten.

Jag ska nog ta och se avsnitt två av ponnyakuten nu. Tycker det är ett bra program som jag kanske nämnt här innan. Ska se om det kan ge mig något att använda till mina och magnetens problem. Idag var jag på hööks idag och shoppade billigt. Jag skulle köpa nya ridstrumpor eftersom mina är sönder. Sen så var det halva reapriset på lite smått och gott. Så det blev en brun luva till magneten. En man har över öronen när man tävlar. Han såg inte så glad ut när jag satt på den. Men han gillar inte när man rör hans öron, det är nog sedan travartiden. De har ofta bomull i öronen på hästarna så det inte ska höra lika mycket, sen på upploppet så drar man ut dem och skrämmer hästen till att springa snabbare. Nej nu flyter jag iväg. Sen hittade jag ett ljusblått ridtäcke. Jag är inte säker på om det passar men det var i storlek 135 som är hans storlek. Allt gick på 164 kr. Och då kostade strumporna 59 kr. Jag är nöjd som sagt!

Linn

Mitt namn är Linn och denna blogg kommer handla om mitt liv som består av min häst Magnetic Media (magneten) och mitt pluggande mot att bli lågstadielärare. Väl mött!

RSS 2.0